100ste Biogasinstallatie

 

 

 

 

 

Biolectric dat koeiemest omzet in energie, heeft zijn honderdste biogasinstallatie ingewijd.

Het bedrijf tekende ook een contract voor nog eens 215 installaties en staat dicht bij een levering van duizend machines aan FrieslandCampina.

Philippe Jans (37) richtte in 2011 Biolectric op. "Wij bouwen in Temse installaties die koeienmest omzetten in biogas.", zegt Jans. "Nadien transporteren we de installatie met een vrachtwagen naar de boer die ze heeft gekocht. De installatie kost gemiddeld 100.000 euro en is al rendabel voor een boerderij met minstens zestig koeien."

Hoe werkt het? "De boer doet de koeienmest in de reactor van onze biogasinstallatie", aldus Jans. "Vervolgens eten bacteriën het organisch materiaal op. De bacteriën halen gassen uit de mest. Ze worden vervolgens naar de motor van de installatie afgeleid. Het mestgas dient als branstof voor de motor, die de energie opwekt."

Eén koe levert zo'n 26m³ mest per jaar. De biogasinstallaties van Biolectric maken daar 650m³ biogas per jaar van. Dat komt overeen met 410 liter diesel.

De honderdste biogasinstallatie, is bestemd voor een boer in Engeland. Ze werd officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Het Belgische energiebeleid is te veel gericht op de productie van kernenergie", zei Turtelboom. "Biolectric bewijst dat alternatieve energie ook mogelijk is zonder subsidies."

Bij Biolectric in Temse werken zesentwintig mensen.