Ackermans & van Haaren verwerft belang van 60% in Biolectric naast oprichter en CEO Philippe Jans

Persbericht - Antwerpen, 22 februari 2019

Biolectric (www.biolectric.be), opgericht in 2011, is marktleider in het segment van de productie en verkoop van compacte biogasinstallaties (<100kW) bestemd voor vee- en varkenshouderijen en waterzuiveringsstations.
Dankzij de techniek van anaërobe vergisting wordt het methaangas uit mest omgezet in bruikbare energie (elektriciteit en warmte) en wordt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen vermeden. Tot op heden heeft Biolectric meer dan 200 units geïnstalleerd in 10 landen, onder meer in België, Frankrijk, Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk, Italië en Zweden. De installatie van een unit neemt gemiddeld slechts 2 à 3 dagen in beslag.
Biolectric mikt op een omzet van 10 miljoen euro in 2019 en koestert ambitieuze plannen om haar installaties versneld uit te rollen in verschillende lidstaten van de Europese Unie. Zo heeft Biolectric recent met het Nederlandse Friesland Campina een raamovereenkomst gesloten die haar in staat moet stellen het Nederlandse marktpotentieel verder te ontwikkelen.
De jaarlijkse productie schommelde de laatste jaren rond 50 units. Met de steun van AvH zal de productie versneld worden opgedreven naar 250 units per jaar.
In het kader van deze transactie verkoopt het investeringsfonds Taste Invest van de familie Westerlund zijn belang in Biolectric. Taste Invest werd opgericht in 2011 kort na de verkoop van Westerlund Group, een havenbedrijf gespecialiseerd in de opslag en distributie van woudproducten. Philippe Jans, CEO van Biolectric: “Met AvH aan onze zijde hebben we geopteerd voor een lange termijn partner die gelooft in duurzame waarde creatie. De voorbije jaren hebben we hard gewerkt aan een betrouwbaar en technologisch hoogstaand product, zijn we zeer kostcompetitief geworden en dragen we tegelijkertijd bij aan een meer leefbare wereld. Onze technologie kan de ecologische voetafdruk van zuivelproducten zeer substantieel doen dalen. Deze transactie laat ons toe de volgende fase van ons groeiverhaal met veel vertrouwen aan te vatten.”
Jan Suykens, CEO van AvH, voegt hieraan toe: “Biolectric ’s activiteit draagt bij tot een klimaatefficiënte landbouwproductie en sluit perfect aan bij onze missie “Partners for Sustainable Growth”. De wereld wijde veestapel is verantwoordelijk voor zowat 10 procent van alle broeikasgassen. Een oplossing voor de uitstoot van methaangas (25 keer schadelijker dan CO2), waartoe Biolectric in belangrijke mate kan bijdragen, zal dus een enorme impact hebben op de beheersing van de klimaatopwarming. Een gemiddelde Belgische boerderij kan immers door het installeren van één vergister 120 ton CO2-equivalenten aan methaanuitstoot vermijden, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 120 auto’s. De oplossing van Biolectric creëert m.a.w. een win-win situatie voor landbouw, milieu én klimaat.”
“Ons fonds investeert in startups in diverse sectoren en Biolectric was onze eerste belangrijke deelneming destijds” besluit Philip De Mulder van Taste Invest. “Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met Philippe Jans en de meerwaarde die we samen met zijn team bij Biolectric wisten te realiseren. Voor de volgende fase van de groei geven wij fier de fakkel door aan AvH, een zeer belangrijke Antwerpse gediversifieerde groep”.
Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren: Marine Engineering & Contracting (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - CFE, een bouwgroep met hoofdkantoor in België), Private Banking (Delen Private Bank, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België, en vermogensbeheerder JM Finn in het VK – Bank J. Van Breda & C°, nichebank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), Real Estate & Senior Care (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedvennootschap - Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België en Luxemburg) en Energy & Resources (SIPEF, een agro-industriële groep in tropische landbouw).
De AvH-groep vertegenwoordigde in 2017 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 5,4 miljard euro en stelt 22.749 mensen tewerk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is genoteerd op Euronext Brussel en is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT-index en in de Europese DJ Stoxx 600.