Antwerpse hondenkoekjesmaker investeert 19 miljoen

Tom Michielsen – De Tijd 16 december 2021 20:40
Manuel Goossens, de 38-jarige Antwerpenaar achter het hondensnackmerk Hupple, gaat onder die naam ook hondenvoeding produceren. Een kwart van de 19 miljoen euro die hij samen met enkele Belgische ondernemersfamilies investeert, pompt hij in een nieuwe fabriek in het Antwerpse. Huisdieren zijn al enkele jaren big business, wereldwijd maar ook in België. Dat ondervindt ook de selfmade ondernemer Manuel Goossens. Zijn bedrijf GOOD !D lanceerde in 2006 hondensnacks onder het merk Hupple en is al jaren marktleider in België. Sinds 2013 heeft het een fabriek in Brecht, waar jaarlijks tot 3.000 ton hondensnoepjes van de band rolt. Die verkoopt GOOD !D tot in China, Japan, Maleisië en Taiwan, maar ook in Spanje, Colombia en Israël. Goossens wil nu met Hupple ook inzetten op hondenvoeding. Hij investeert er 19 miljoen euro in, samen met Taste Invest, het investeringsvehikel van de Antwerpse familie Westerlund, en F3 Finance. In dat laatste verenigen een aantal Belgische ondernemersfamilies zich. De drie partijen worden aandeelhouder van GOOD !D. In de holding zitten Hupple, pharma.pet (voedingssupplementen voor honden, waarin Taste Invest al een belang had) en Your Pet Label. Dat is een private label voor de productie van hondensnacks voor de huismerken van supermarkten.
 
Vlees van de slager
Vanwaar de stap naar hondenvoeding? ‘Ik kreeg de vraag van mensen die onze snacks al kochten', zegt Goossens. 'Ook zag ik een niche in zachte hondenbrokken, omdat we daarvoor met onze snacks het productieproces al onder de knie hadden. We maken voortaan ook smaakvolle toppings voor de hondenbrokken, omdat we merken dat veel hondenbaasjes vlees van de slager toevoegen aan de standaardvoeding. Daarnaast zag ik innovatie in een nieuwe 100 procent recycleerbare doos, zo groot als een ontbijtgranenverpakking.’ De hondenbrokken zullen aanvankelijk gemaakt worden op een extra lijn in de fabriek in Brecht, maar Goossens wil ook een drie keer grotere fabriek bouwen op een nog onbesliste plek in de buurt van Antwerpen. De klassieke harde hondenbrokken laat Goossens maken door United Pet Foods. Dat is het bedrijf van de familie Dumoulin, waar in 2016 het investeringsfonds Waterland instapte, en dat bijna 600 miljoen euro omzet draait.
Van de 19 miljoen extra centen, waaronder een stuk bankleningen, zal een kwart gaan naar de nieuwe fabriek. De rest gaat naar de verdere ontwikkeling van het merk, nieuwe producten en de rekrutering van mensen voor de verkoop, O&O (onderzoek en ontwikkeling) en ondersteunende diensten. ‘Ik ben altijd fier geweest omdat ik vanuit het niets iets heb opgebouwd. Van het ene rolde ik in het andere. Nu is het tijd voor professionalisering en meer structuur in het bedrijf’, zegt Goossens, die na de deal de grootste aandeelhouder in GOOD !D blijft. In het coronajaar 2020 groeide het bedrijf van Goossens met 50 tot 60 procent, tot enkele miljoenen euro's omzet - exacte cijfers geeft de ondernemer liever niet. ‘Voor een deel hebben we onze groei te danken aan de vele nieuwe hondenbaasjes die er tijdens de lockdowns bijkwamen. Maar vraag me niet waarom, we hebben ook fors marktaandeel gewonnen.’
 
Manuel Goossens begon op zijn 19de met hondensnoepjes voor Hilton-gasten
• Goossens, de echtgenoot van het ex-model en de presentatrice Véronique De Kock, is de jongste telg uit een Vlaams ondernemersgezin. Zijn ouders hadden een interieurwinkel en zijn broers zijn alle drie ondernemers (Poule & Poulette, Anversa, On-Time Logistics).
• Rond zijn twaalfde kreeg de ondernemingsmicrobe hem te pakken. Zijn kostbaarste bezit waren zijn tientallen hamsters, waar hij gadgets voor verzon. Vanuit zijn ervaringen als jobstudent in een dierensupermarkt ontwikkelde hij een automatische voedertoren voor knaagdieren, die hij later verkocht aan Tom & Co, de dierenketen van Delhaize.
• Bij GOOD !D, het bedrijf dat Goossens op zijn 19de oprichtte om zijn ‘huisdierenuitvindingen’ in onder te brengen en te commercialiseren, bedacht hij voor de viervoeters van gasten in de Hilton-hotelketen een individueel verpakt hondenkoekje, dat meteen aansloeg in luxehotels over de hele wereld. Uit dat idee ontstond vier jaar later het merk Hupple en ‘Your Pet Label’. Daar kwam in 2017 pharma.pet bij, een start-up rond gezondheidssupplementen voor honden.