Japanners gaan Antwerpse plastuit wereldwijd verkopen

De Colli-Pee, een Antwerpse uitvinding, vangt urine op voor medische onderzoek.
 
Fujirebio, de Japanse eigenaar van het vroegere Innogenetics, heeft een distributieakkoord afgesloten met het Antwerpse Novosanis, dat urineopvangers produceert. Fujirebio wil de plastuit gebruiken om patiënten op HPV te testen.
Het Antwerpse Novosanis krijgt dankzij de deal met Fujirebio uitzicht op een grotere verkoop wereldwijd. Fujirebio wil Colli-Pee, de plastuit van Novosanis, samen met zijn diagnosetest voor HPV aanbieden. HPV staat voor humaan papillomavirus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De financiële details van de transactie zijn niet vrijgegeven.
Urinestalen dienen steeds meer om seksueel overdraagbare ziektes, zoals HPV, te detecteren. Een urinestaal kan het uitstrijkje voor het opsporen van baarmoederhalskanker vervangen.
 
Universiteit Antwerpen
Novosanis, in 2013 ontstaan als spin-off van de universiteit van Antwerpen, is sinds kort in handen van het Amerikaanse OraSure, dat diverse non-invasieve collectiemiddeltjes in portfolio heeft. Fujirebio heeft in ons land het vroegere biotechbedrijf Innogenetics, gespecialiseerd in diagnosetesten.