Medtech start-up Ergotrics haalt in eerste financieringsronde 1 miljoen € op

Persbericht
Turnhout/Antwerpen - Ergotrics, het Medtech bedrijf gespecialiseerd in het positioneren en verplaatsen van patiënten met perslucht, heeft succesvol een financieringsronde afgesloten van 1 miljoen €. Dit ter ondersteuning van de verkoop in de Benelux en expansie naar andere markten, en ook de ontwikkeling van nieuwe innovaties.
Ergotrics, opgericht door de neurochirurg Dr. Paul Depauw, kende een groeiversnelling sinds de benoeming van Inge Bruynooghe, ex-Philips topvrouw. Het bedrijf telt ondertussen 6 medewerkers en lanceerde in Juni 2019 opblaasbare kussens om patiënten te  kantelen en te positioneren met perslucht. Deze methode is sneller, makkelijker, meer ergonomisch, hygiënischer én veiliger dan de bestaande procedures.
Dankzij de succesvolle certificering en lancering van deze wereldprimeur in de operatiekamer heeft het bedrijf vandaag een financieringsronde afgesloten om zo zijn Europese ambities en de ontwikkeling van nieuwe innovaties te kunnen realiseren. “We zijn vereerd met deze externe erkenning voor de firma,” zegt Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics. “We kijken uit naar het verderzetten van onze missie om de werkomstandigheden en -efficiëntie van gezondheidswerkers te verbeteren met innovaties op basis van perslucht die betere en meer hygiënische zorg voor patiënten brengen.”
 
Een revolutie voor operaties in buikligging
De Ergotrics innovatie is gepatenteerd en ontwikkeld op basis van grondige kennis van anatomie, fysiologie en fysica. De kussens worden op de patiënt aangebracht in rugligging en opgeblazen na het omdraaien. Dr Paul Depauw, oprichter en uitvinder, legt uit: “Dit is een revolutie voor operaties in buikligging. Het laat operatieteams toe om patiënten veilig en makkelijk te kantelen. Voor de belasting en ergonomie van het personeel in de operatiekamer maakt dit een wereld van verschil. Door de optimale positionering denken we bovendien dat er minder veneuze stuwing zal zijn, minder bloedverlies en een duidelijker beeld van het operatiegebied. Dit onderzoeken we momenteel tot in detail.”
 
Expansie en ontwikkeling
Neurochirurgen, orthopedisten en plastische chirurgen opereren in Europa meer dan 500,000 patiënten in buikligging per jaar. Momenteel zijn de eerste producten voor patiënten tot 120kg op de markt in Nederland en België. Terzelfdertijd wordt een netwerk van distributeurs in Duitsland en Scandinavië uitgebouwd, en lopen ook gesprekken in Australië en Frankrijk. De portfolio van producten zal ook uitbreiden voor patiënten van meer dan 120kg, voor de groeiende markt van obesitas en een noodzakelijke voorwaarde om de USA te veroveren.
“Verschillende dokters en patiënten hebben ons al gecontacteerd voor andere toepassingen. Met de technologie van Ergotrics en dankzij deze externe financiering kunnen we verder innoveren voor ziekenhuizen en ook het werk in de thuiszorg ergonomisch verbeteren.” verklaart Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics.
 
Over Ergotrics
Ergotrics is gespecialiseerd in het positioneren en verplaatsen van patiënten met perslucht in de gezondheidszorg. Ergotrics ontwerpt en produceert opblaasbare positioneringskussens, waarmee patiënten snel, gemakkelijk, ergonomisch, hygiënisch en veilig gekanteld en getild kunnen worden.
Voor meer informatie, fotomateriaal en filmpje: https://ergotrics.com/
 
Over Paul Depauw
Dr. Paul Depauw is bezieler en bedenker van de Ergotrics producten. Naast zijn functie als neurochirurg in het Neurosurgical Science Center in Tilburg sinds 2004, is hij stichter en CMO van Ergotrics. Paul Depauw heeft 16 jaar ervaring als neurochirurg en is tot op heden vanwege zijn opleiding en zijn huidige werksituatie reeds werkzaam geweest in meer dan 15 ziekenhuizen verspreid over België en Nederland.
Contact: Paul Depauw, founder & CMO, paul.depauw [at] ergotrics.com
 
Over Inge Bruynooghe
Inge Bruynooghe is sinds Oktober 2018 CEO van Ergotrics en ze bracht in deze periode de Ergotrics innovaties van prototype naar productie en lancering. Hiervoor heeft Inge met succes meerdere executive managementposities behartigd binnen Philips, en dit in een internationale context in China, Nederland en België. In haar laatste functie was zij Managing Director Philips Lighting (nu Signify) Belgium in Turnhout. Inge was vanuit Philips de drijvende kracht achter de groei van de Open Manufacturing Campus. Dit ecosysteem van start- en groeibedrijven inspireerde Inge tot een carrièreverandering buiten de multinationals.
Contact: Inge Bruynooghe, CEO Ergotrics, inge.bruynooghe [at] ergotrics.com Tel. +32 484 940 037.