Persluchtkussens voor operaties van Ergotrics: bedacht in de Kempen, geproduceerd in Borsbeek.

Neurochirurg en CEO productiebedrijf zijn ‘perfect match’
1 juli 2019: Ergotrics, de paramedische uitvinding van Kempens neurochirurg Paul Depauw, gaat voor het eerst in 'wereldpremière'. Zijn mat en kussen blazen zich via perslucht op en zorgen zo voor een veilige en correcte positionering van patiënten in de operatiekamer. Het kussen wordt ontwikkeld door Vinya, een familiebedrijf uit Borsbeek. Zaakvoerder Aristide Melissas en zijn vrouw overleefden in 2017 een aanrijding in New York en weten als geen ander hoe het voelt om lange tijd in een ziekenhuisbed te liggen. Het werd de perfecte samenwerking. BRITT PEETERS
Neurochirurg Paul Depauw en CEO Ilse Bruynooghe willen wereld veroveren. "Waar we ook komen, iedereen ziet het nut hiervan in"
Na de eerste operatie in juli werden er intussen al vijftig mensen in buikligging geopereerd met behulp van Ergotrics: de met perslucht gevulde mat en kussen die neurochirurg Paul Depauw uit Minderhout (Hoogstraten) ont­ wierp. Ergotrics is goed op weg om de medische wereld te veroveren: er lopen gesprekken met ziekenhuizen in tal van landen en onlangs wonnen ze een weten­ schapsprijs. "Ook andere sectoren zijn interessant", zegt Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics.
Neurochirurg Paul Depauw, die in het Tilburgse Elisabeth-Twee­ Stedenziekenhuis werkt, is de bezieler van de medische startup, Inge Bruynooghe kwam er vorig jaar bij als CEO. "Elke werkdag opnieuw werd Paul geconfronteerd met de moeilijkheden die verbonden zijn aan het positioneren van patiënten tijdens rugoperaties in buikligging", legt Bruynooghe uit. "Nochtans zeer belangrijk, want als de patiënt niet goed ligt, kan dat bloedingen vetoorzaken. Soms zijn er wel vijf verpleegsters nodig om een patiënt te tillen en te draaien; Dat is niet ideaal, niet hygiënisch en soms zelfs mensonwaardig." Vijf jaar lang maalden Paul en Ilse dat de ligging van patiënten vlotter en slimmer kan. De ultieme voorzet werd gegeven door en filmpje van vrachtwagens die met behulp van perslucht werden gekanteld. Depauw ontwierp in 2014 een opblaasbare mat voor de rug, die 70 tot 80 graden kan kantelen, en een opblaasbaar kussen ter hoogte van het bekken. Patiënten kunnen zo onder verdoving gecontroleerd, veilig en vlot gepositioneerd worden.. Een logische en broodnodige uitvinding en bovendien: een wereldprimeur.
Al vijftig patiënten
In juli werd de eerste patiënt met behulp van Ergotrics geopereerd. "Onlangs bereikten we de kaap van vijftig patiënten", vertellen Inge en Paul trots. De vliegende start van Ergotrics werd onlangs nog eens extra beloond met de prijs voor Beste Tech-idee van 2019, uitgereikt door het Nederlandse wetenschapsmagazine KIJK. "We kregen een verpletterende score van 655 van de 3.500 stemmen van de publieksjury. Dat toont nog maar eens dat je niet in het doktersmilieu moet zitten om de logica, de eenvoud en het nut van Ergotrics te begrijpen", klinkt het. "Bovendien hadden we onszelf niet opgegeven, maar kregen we van de organisatie zelf de vraag of we wilden deelnemen. Een enorme verrassing'', zegt Depauw. Momenteel is een honderdtal prototypes klaar, maar Ergotrics wil zo snel mogelijk groeien. “In België, Nederland en ook Duitsland worden de persluchtkussens al gebruikt. Met Zwitserland, Zweden, Denemarken, Australië en Frankrijk lopen momenteel gesprekken", zegt Bruynooghe.· "Overal waar we komen zien mensen het nut van de persluchtkussens in. In Frankrijk zijn er zelfs medewerkers die voltijds instaan voor het positioneren van patiënten, zogenaamde 'garçons'. Zij waren laaiend enthousiast over Ergotrics", vult Depauw aan. Voorlopig produceert Ergotrics één maat van rugmat en kussen, maar er is een volgende maat in de maak, voor patiënten tot 170 kilo. Die zou begin volgend jaar klaar zijn. En waar nu specifiek wordt gekeken naar operaties en ziekenhuizen, kijkt Ergotrics ook naar andere sectoren. "Zoals de thuiszorg: ook oudere of minder mobiele mensen hebben ongetwijfeld baat bij Pauls uitvinding", zegt Bruynooghe: Ook dierengeneeskunde komt aan bod. "Voor het kantelen van paarden en grote honden, bijvoorbeeld.. Een student productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen doet daar momenteel onderzoek naar."
CEO van Vinya lag zelf lang in ziekenhuis en twijfelde geen seconde over samenwerking: "Zonder mijn drama in New York hadden we dit allicht nooit kunnen maken"
Om een op en top Belgisch product te verkrijgen, ging Ergotrics op zoek naar productiepartners dichtbij huis. In Borsbeek vonden ze met Vinya de ideale partner: CEO Aristide Melissas (49) overleefde· een aanrijding in New York en ondervond tijdens zijn ziekenhuisopname zelf hoe het comfort bij patiënten beter zou kunnen. "De timing was té toevallig." "Op de dag dat ik aan onze medewerkers vertelde dat ik nadacht over een opblaasbaar paramedisch product dat het comfort van ziekenhuispatiënten zou verbeteren, krijgen we een e-mail van Ergotrics met de vraag of we wilden samenwerken om exact dat product te ontwikkelen. Op dezelfde dag. Ongelofelijk", vat Aristide Melissas (49) zijn prille samenwerking met Paul Depauw en Inge Bruynooghe van Ergotrics samen.
Op dat moment, in november vorig jaar, had Aristide al een ellenlange lijdensweg afgelegd. Een jaar eerder, op 31 oktober 2017, had het noodlot toegeslagen. Samen met zijn vrouw, zoon en neef was hij op citytrip in New York. "Wat een verjaardag reisje van vijf dagen moest worden, werd een overlevingstrip van 42 dagen", vertelt hij. Tijdens een fietstocht reed een pick-up op hen in. Aristide liep een open schedelfractuur op, zijn vrouw Marian verloor beide benen. Ze vochten voor hun leven. "Voor het eerst in mijn leven verbleef ik lange tijd in het ziekenhuis", vertelt Aristide. ·"Al snel voelde ik dat ik niet gemakkelijk in het bed lag. Ook bij andere patiënten en mijn vrouw merkte ik datzelfde oncomfortabele gevoel op. Toen al spookte het idee van een soort kussen dat kan helpen door mijn hoofd, omdat wij bij Vinya opblaasbare paramedische artikelen maken. Ik had er· geen flauw idee van dat Paul Depauw op dat moment net dat aan het uitwerken was."
Elkaar gevonden
Dat de samenwerking tussen Ergotrics en Vinya een schot in de roos was, is een understatement. "Toen zij ons benaderden, dacht ik nog maar net aan een voorzichtige terugkeer. De timing was té toevallig. We hadden elkaar echt gevonden. Het eerste gesprek was daarom emotioneel", zegt Aristide. "Wellicht hadden we het product nooit kunnen maken zonder het drama in New York. Het is de kracht van die situatie die zo overtuigend heeft gewerkt. Ik geloof oprecht dat er een succesvolle toekomst voor dit product is weggelegd." Ook het feit dat Sioen Industries uit Ardooie de mat van Ergotrics produceert, bood voor Aristide een extra stimulans om met hen in zee te gaan. "We wilden er een echt Belgisch avontuur van maken en sterk inzetten op onze eigen expertise, iets wat ook de consument apprecieert." Ergotrics staat momenteel nog in de kinderschoenen. Vinya produceert voorlopig nog kleine series van enkele honderden artikelen, maar hoopt snel over te gaan naar grotere series.. "Aan elke nieuwe samenwerking is altijd een risico verbonden, we weten op voorhand nooit hoe de verkoop van het product zal verlopen. Maar dit voelde meteen juist", gaat hij verder. "De technische knowhow van onze medewerkers is de kracht en de sterkte van het hele project. Ik kan niet voldoende benadrukken hoe trots ik op hen ben."
Nabijheid en kwaliteit
Vinya werd in 1948 opgericht door Aristides grootouders in de Prinsstraat, in het centrum van Antwerpen. Toen focusten ze vooral op lederbewerking en daarna op vinyllassen, maar doorheen de jaren schakelde het bedrijf over op de productie van artikelen in allerlei kunststoffen. In 1964 vestigden ze zich in Borsbeek. "Onze corebusiness is vandaag vooral bureau- en schoolmateriaal, voor klanten zoals Colruyt, Dreamland, Carrefour en AVA. Ook presentatie- en promotionele artikelen op maat, zoals automappen of menukaarten, produceren we in grote aantallen. Sinds de jaren zeventig voegden we producten in de paramedische sector toe aan ons gamma, zoals opblaasbare beenspalken of zuurstofmaskers." Nadat hij al sinds 1993 bij Vinya had gewerkt, kwam Aristide in 2009 aan het roer en volgde zo zijn vader op. "We hebben vandaag 27 mensen in dienst. Zowel technici als ontwerpers. Stuk voor stuk talentvolle medewerkers'. Duurzaamheid is een van onze grootste engagementen: we zetten in op nabijheid en kwaliteit, sinds 2004 recycleren we al onze kunststof afvallen en we gebruiken gerecycleerde folies. Of de zaak in de familie blijft? Dat is nog te vroeg om uitspraken over te doen want mijn zonen zijn nog volop aan het studeren. Al zou ik dat wel fijn vinden", lacht hij.
Meer info: www.ergotrics.com       www.vinya.eu