Tibo Grandry wint prestigieuze James Dyson award

Met FLINK, ontwikkeld door Tibo Grandry in samenwerking met Voxdale, Novosanis en de Universiteit Antwerpen, kunnen vaccins optimaal worden bewaard en is er minder verspilling. Het project wacht allicht een mooie toekomst, zeker nu FLINK (nu COOL-VAX) de prestigieuze James Dyson Award in de wacht sleepte.

Jaarlijks gaat ongeveer 50% van de vaccins in ontwikkelingslanden verloren ten gevolge van incorrecte toediening en door foutieve bewaring. FLINK is een innovatief en duurzaam transportsysteem dat in staat is om vaccins tot 30h op een temperatuur van 2 tot 8°C te bewaren door gebruik te maken van een centraal ijspak met waterbuffer.

Het nieuwe innovatieve device werd ontwikkeld door Tibo Grandry (student productontwikkeling, UAntwerpen) in samenwerking met UAntwerpen (Productontwikkeling en onderzoeksgroep VAXINFECTIO), de universitaire spin-off Novosanis en de Antwerpse firma Voxdale. Grandry schreef zich met FLINK in voor de James Dyson Award, een internationale wedstrijd die innovatieve producten bekroont.

Grandry sleepte de Belgische award in de wacht en dingt nu mee naar de internationale Dyson award. “Het is geweldig dat we Tibo konden inspireren”, vertelt Koen Beyers, CEO bij Voxdale en Chief Technology Officer bij Novosanis. “De gezamelijke inspanning heeft geresulteerd in een revolutionair product met een unieke opbouw.”

Zowel Grandry als Voxdale, Novosanis en UAntwerpen zijn uiteraard erg blij met de award. Voxdale en Novosanis zullen FLINK (nu COOL-VAX) in de toekomst verder ontwikkelen. Voor het consortium is het alvast de tweede keer dat ze de award in de wacht slepen, vorig jaar vielen ze in de prijzen met VAX-ID, een innovatief spuitje dat vaccineren in de huid toelaat waardoor het vaccin effectiever zal zijn met een lagere dosis.

Grandry sleepte eerder ook al de Packaging Award 2014 in de wacht met FLINK.